SELAMAT DATANG KE BABYUMISHOP CLOTH DIAPER ONLINE STORE, KUNJUNGAN ANDA KAMI HARGAI.. SILA KLIK PADA KATEGORI LIST WEBPAGE UNTUK MELIHAT SENARAI BARANG DAN KLIK PADA NAMA SETIAP BARANG UNTUK SELANJUTNYA..SILA GUNAKAN BORANG PESANAN DISUDUT YANG DISEDIAKAN. SHOWROOM BABYUMISHOP DI BANDAR TASEK SELATAN, SILA HUBUNGI KAMI UNTUK SELANJUTNYA.. TERIMA KASIH DI ATAS SOKONGAN ANDA..

Cerita dari pakar/pengasas Lunatots..

·

Keputusan untuk menggunakan Cloth Diaper(CD) adalah suatu keputusan yang besar seperti Breastfeeding(BF) iaitu memilih ‘kesusahan’ walaupun ada yang lebih senang (seperti disposable diapers & susu formula).
Dan pastinya keputusan yang anda sebagai ibu (atau bapa) pastinya selepas mempertimbangkan beberapa faktor.Jika ditanyakan pada empunya badan diri sendiri, mengapa saya berubah kepada Cloth Diaper?
Ianya sekadar pendapatan saya, a mom and a nurturer of iki, a blogger tegar lantik sendirik (owh, I just love it!)


Jawapannya :
Zikry berkulit sensitif dengan semua jenis diapers yg dipakainya (kecuali Mamy Poko, papa garu kepala pokai)Ramai orang merasakan lambat tukar diapers menyebabkan rashes.Tapi sebenarnya bahan kimia di dalam diapers itu ditambah dengan diapers yang lambat ditukar menyebabkan rashes.Tak percaya? Gunakanlah CD selama seminggu secara eksklusif.Walaupun anda malas menukar CD (dan biarkannya lenjun basah), tiada sebutir rashes pun yang akan timbul. (Terbukti pada iki)

Mengikut kajian keibubapaan yang dijalankan pada tahun 2007, ibu bapa banyak meng’spend’ duit utk1.Susu Formula2.Diapersberbanding insurans, mahupun pendidikan untuk anak anak.
Selepas membuat kira kira matematik yg akan saya tunjukkan di bawah, saya bercadang untuk mengubah cara kami sekeluarga membelanjakan wang untuk item no 2.Manalah tau duit tu boleh saya beli handbag,purse, kasut, dan barang2 pink kan..ahaks!

Go green, saya cuba membesarkan anak dengan bahan kimia yang minima.(Ada byk lagi cara lain, antaranya makan junkfood di ofis semasa anak di rumah pengasuh..gaga..)Belum ada research dibuat tentang long term efek bahan kimia di dalam diapers terhadap organ reproduktif anak bagaimanapun, terdapat kajian mengatakan bahan kimia tersebut mempunyai efek kepada sistem respiratori anak.Apakah yang terdapat di dalam diapers anak kita?- Dioxin, which in various forms has been shown to cause cancer, birth defects, liver damage, and skindiseases, genetic damage, is a by-product of the paper-bleaching process used in manufacturing disposable diapers, and trace quantities may exist in the diapers themselves. Dioxin is listed by the EPA as the most toxic of cancer related chemicals-Tributyl-tin (TBT) - a toxic pollutant known to cause hormonal problems in humans and animals- Sodium polyacrylate -If you have ever seen the gel-like, super absorbent crystals in a disposable than you have seen this first hand. Sodium polyacrylate is the same substance that was removed from tampons because of its link to toxic shock syndrome.Disposable diapers adalah antara penyumbang kepada sampah sarap dan pencemaran di muka bumi ini.Save the earth with Cloth Diaper! Kurangkan pencemaran, back to nature.

Bayi yang menggunakan CD terbukti lebih cepat utk belajar menggunakan tandas (potty training)kerana mereka rasa basah apabila mereka basah… Ianya hanyalah kata kata manis dari pihak manufacturer diapers apabila mereka mengatakan“bayi yang kering, tidur lebih lama”kerana, bahan kimia yang diletakkan utk membiarkan bayi rasa kering adalah tidak naturalkan sepatutnya rasa basah apabila basah?

Zikry sudah berumur 11 bulan semasa saya mula fully CD.Akak kat sana tanya, mengapa saya lambat bermula? Semasa iki berusia 2 bulan, saya menerima respons yang kurang baik daripada penjual CD apabila mengetahui yang saya tidak mempunyai pembantu. Katanya CD tidak praktikal untuk ibu bekerja yang kelam kabut hidupnya (seperti saya lah itu :P).Saya akan eksplenkan walaupun tak ditanya,tentang bagaimana saya meng’handle’ CD walaupun tanpa pembantu. Saya sentap dengan harga CD yang mahal. RM69? RM89? Owh..sungguh saya sentap!Tapi sekarang tidak lagi kerana saya telah menjumpai one size CD (adjustable size) yang berharga RM49 sahaja.

Saya leka lengah lengah kerana CD sedikit berbeza dengan BF. BF ialah keputusan yang perlu dibuat segera kerana melibatkan apa yang bayi anda makan. CD ialah apa yang anda mahu anak anda pakai.Fahamkah kalian, saya cuba memeningkan anda?Maksud saya, saya enjoy the sweet time memikirkan sama ada saya perlu bertukar kepada CD atau tidak.Begitu juga dengan anda, renung dalam dalam dulu.. CD bermakna komitmen, seperti BF juga..
Sebagai seorang yang rajin mengira, mari kita kira kos memakai diapers dan CD.Kiraan ini adalah untuk bayi seusia Zikry (applicable untuk semua bayi lepas pantang sehingga bayi yang sudah potty training(3 tahun))
Sehari iki menggunakan 6 diapers
Iki mula menggunakan CD semasa umurnya 11 bulan, maksudnya dia akan menggunakannya selama 25 bulan (sebelum usianya 3 tahun)
Harga diaper biasa ialah RM0.50 (untuk brand Drypers, Huggies Dry) dan RM0.84 (untuk brand Mamy Poko). Jika sehari iki menggunakan 5 pcs diapers, kos sehari ialah RM2.50.Kos sebulan ialah RM75 dan kos untuk 25 bulan ialah RM1875(Ayah Iki sila bulatkan mata anda..ihiks.. )(Itupun jika iki menggunakan diaper Huggies sepanjang hari)Saya belum mencampurkan kos rashes cream iki

Manakala harga cloth diaper berharga RM49 dan saya perlu ada sekurang2nya 10 pcs5 pcs untuk sehari pakai. Maksudnya, jumlah wang yang dikeluarkan ialah RM490 sahaja.
Wowwie…penjimatan hampir 80% disitu, kan?Kiraan di atas akan berbeza mengikut usia anak anda, jika anak anda lebih muda dari Iki, maka jumlah penjimatan anda lebih banyak
CD boleh diturunkan kepada adik adik iki. Jimat in the long run.
Kita beralih ke topik yang lebih menarik iaitu bagaimana saya menguruskan CDs iki
CD terbahagi kepada 2 bahagian,
pocket pant
& insert (yang putih tu)
untuk penggunaan di hari siang, hanya 1 insert diperlukan untuk penyerapan sepanjang 4 jam(bergantung kepada berapa banyak bayi anda pee)

tukar CD setiap kali baby poo..dan apabila CD sudah berat(3-4 jam)sehari ada 24 jam, 1 CD untuk 4 jam = 6 CDs*tetapi untuk penggunaan malam dengan 2 inserts, boleh digunakan selama 8 jam(dari jam 10 malam ke 6 pagi)



ini adalah bahagian dalam CD*dengan satu insert sahajaanda perlu memasukkan microfiber insert ke dalam pocket pantskerana sekiranya insert berhubungan terus dengan punggung anak andamicrofiber material boleh menyerap kelembapan punggung dan menyebabkan kekeringan(acik cakap pusing pusing ni,kalian fahamkah?)

manakala gambar di bawah ialah bagaimana menggunakan 2 inserts pada CD andauntuk penggunaan malam hari*kedua dua insert dimasukkan ke dalam pocket pants(demi penyerapan yang lebih dan anda tak perlu mangun malam utk menukar CD baby)





semua CD yang baru dibeli perlu dibasuh sebelum menggunakannyaianya adalah untuk mendapatkan maximum absorbency daripada CD tersebut(ala, baju baru kan mesti basuh dulu )
Selepas di rendam dan di rinse menggunakan washing machine’sunning’ atau jemur CD anda ye
hari pertama iki menggunakan CD di rumah pengasuh/nurseriberitahu pengasuh, sekiranya bayi anda poo/peehanya masukkan CD ke dalam plastik (tidak perlu basuh)sama seperti apa yang mereka lakukan dengan diapers cuma jangan buang (hoho)




‘bekalkan’ 4 CDs untuk kegunaan anak anda semasa hari siangsemasa menjemput anak anda, bawa pulang plastik hikmat tersebut..hihi

cara pengurusan CD, utk CD yang terkena najissiramkan air ke CD itu untuk membuang najisnya ke dalam toilet bowl
dan untuk CD yang terkena pee, campak letak kan CD yang kotor ke dalam diapers pail andaopsyen : anda boleh mempunyai 2 pails
dry = diapers yang kena pee sahaja
wet = diapers yang kena poop
dan rendamkan nya sahaja sehingga ‘hari membasuh’ anda (2-3 hari sekali)tapi saya letak semuanya dalam wet diapers pail kerana saya hanya mempunyai 10 CDsjadi, saya perlu membasuh CD selang sehari*dan itu kan tempat mandi iki dijadikan diapers pail, ahaksiki tak mandi di dalam besen dah..

wah..membasuh?susah bunyi nya kan..biar washing mashine do the job(sebaiknya letak CD anda didalam laundry bag untuk menjaga jahitan CD anda)
tips tambahan, sekiranya bayi anda poowarna kuning najis agak susah ditanggalkan dengan sekali cucian machineapa yang saya buat, saya letakkan sabun pencuci (liquid) di insert nyadan buat ’soak mode’ selama 8 hoursalhamdulillah, kesan kuning semua tertanggal
elakkan penggunaan softener kerana ianya akan meninggalkan ‘lapisan’ wangianpada CD anda yang boleh menyebabkan ianya kurang menyerap





dah siap rinse, sidailah CD anda di exercise machine husband anda ke..ahaks..


sebab saya sidai di dalam rumah,maka ianya akan mengambil masa 1 hari utk kering
inilah rutin harian mommy ikipagi pagi angkat CD dan lipatkan 3 untuk ‘bekal’ iki di rumah pengasuh pada hari itu



bagaimana jika bayi anda kecil, dan one size CD ini tidak muat?jangan risau, ianya mempunyai adjustable button



selamat ber’cloth diaper‘ kalianianya tak susah, sama seperti breastfeedingsaya berCD & berBF adalah kerana kebaikan cloth diaper & breast milktetapi sebab paling utama, saya cuba mengurangkan keburukan & risiko bahan kimia dalam disposable diaper & susu formula
anda ibu, anda lebih tahu…
Sumber berita dari Lunatot..





Model Babyumishop


SOLD OUT!!!

gif creator

New Product

create avatar

SHAKLEE ADV

gif creator

Facebook

Cek Your Tracking No.

Chat with me :